czerwony-smok
Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 15:33, 18 Mar 2006 Temat postu: Z cyklu chemia roztworów: Efekt ebulioskopowy i krioskopowy |
|
|
W wyniku rozpuszczania substancji w roztworze, roztwór ten wykazuje podwyższoną temperaturę wrzenia i obniżoną temperaturę krzepnięcia w porównaniu do czystej wody.
Prawo podał Raoult w 1887 roku:
„Obniżenie temperatury krzepnięcia i podwyższenie temperatury wrzenia roztworu jest proporcjonalne do stężenia cząsteczkowego roztworu”
gdzie:
ms - masa substancji rozpuszczonej
m - masa molowa substancji
mr - masa roztworu
E - stała ebulioskopowa lub krioskopowa danego rozpuszczalnika
Ebulioskopowa:
Alkoholu etylowego - 1,20
Benzenu - 2,57
Eter - 2,10
Kwas octowy - 3,07
Woda - 0,511
Krioskopowa:
Beznen - 5,12
Kwas octowy - 3,90
Woda - 1,860
Przykład teoretyczny:
Do 100g wody dodano 20g chlorku wapnia. Oblicz o ile wzrosła temperatura wrzenia roztworu woda-sól.
Ms = 20g
Mr = 100g
M = 2 * 35,45 + 40,078 = 110,978 g
Ewody = 0,511
Rozwiązanie:
∆t = (0,511*20g*1000)/(110,978g*100g)
∆t = 0,920 stopni Celcjusza
uwaga!!! sprawa ma się tak dla substancji które nie dysocjują. chlorek wapnia dysocjuje więc wynik w rzeczywistości jest inny.
skoczcie tutaj i poczytajcie Raoult'a dla substancji dysocjujących KLIKNIJ
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez czerwony-smok dnia Sob 22:51, 18 Mar 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|