Forum Klub Młodego Chemika Strona Główna Klub Młodego Chemika
przeniesiony na http://www.oxygenium.rox.pl
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

suchy lód

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Klub Młodego Chemika Strona Główna -> Chemia doświadczalna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
niewidzialny




Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:46, 14 Mar 2006    Temat postu: suchy lód

suchy lód można zrobić samemu w domu a oto metoda.

na poczętak teorjia przepisana z wikipedji Rolling Eyes

Suchy lód to zestalony dwutlenek węgla (wzór chemiczny CO2) stosowany w chłodnictwie samodzielnie, lub jako składnik mieszanin oziębiających. Otrzymywany przez rozprężanie ciekłego dwutlenku węgla i prasowanie.

Właściwości:

temperatura sublimacji: -78,5 °C
gęstość: 1,1 - 1,4 g/cm3
Suchy lód jest tanim i powszechnie wykorzystywanym środkiem chłodzącym w laboratoriach, chłodniach przemysłowych i przy transportowaniu szybko psujących się produktów spożywczych. Suchy lód w blokach można dość długo przechowywać w izolowanych styropianem i szczelnie zamkniętych pudłach, bez konieczności dodatkowego ich chłodzenia.

Suchy lód wyjęty na otwartą przestrzeń zaczyna spontanicznie sublimować. Proces sublimacji powoduje samorzutne ochłodzenie się suchego lodu do temp. -78°C. Duże bloki suchego lodu o regularnych kształtach sublimują dość powoli. Np. blok o rozmiarach 1 dm3 sublimuje w temperaturze pokojowej w zamkniętym pomieszczeniu ok 2-3 godzin. Sublimację tę można przyspieszyć poprzez rozbicie bloków na drobniejsze fragmenty lub poprzez polewanie ich wodą lub rozpuszczalnikami organicznymi takimi jak np: aceton.

W wodzie zachowuje się jak bezwodnik kwasowy:

CO2 + H20 = H2CO3

Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Suchy_l%C3%B3d"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
do razu pisze że już o tym pisałem i jak znajdziesz podebny text to zobacz autora Wink

potrzebna jest butla ze sprężonym CO2 i komora dekompresyja (jakakolwiek butelka cz ywiadro).
pojemnki z CO2 to mogą być, specjane butle, albo zwykłą gaśnica CO2

teraz wystrzy wyprużnić gaśnicę (lub inny pojemnik) do komory dekompresyjnej. natychmiast powstanie sychy szron
ponieważ CO2 rozprężając się pobiera ciepło z otoczenia i samo się chłodzi do temperatury krystalizacji.
owy szron trzeba sprasować np. w skrzykawcze to dłużej sie utrzyma.

to jest nie opłacalne więc to tylko tak żeby sobie zobaczyć, albo sie popisać Wink

moja butla Arrow [link widoczny dla zalogowanych]
zbliżenie na zawur Arrow [link widoczny dla zalogowanych]
z komorą dekompresyjną Arrow [link widoczny dla zalogowanych]
już powstały szron Arrow [link widoczny dla zalogowanych]
suchy lud wyciągnięty z buteli Arrow [link widoczny dla zalogowanych]
troszką zprasowanego Arrow [link widoczny dla zalogowanych]
i tu jak zamraża kropekle wody Arrow [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kwazar




Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 21:16, 14 Mar 2006    Temat postu:

Wow super artykuł Wink
W jakim czasie ta kropelka wody zamarzła?
I jeszcze jedno pytanie: jak długo sublimował suchy lód który wyprodukowałeś?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
niewidzialny




Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 21:24, 14 Mar 2006    Temat postu:

miałem lepiej to napisane bo na żywca, a tamto forum zamknięto i nie zrobiłem kopji Crying or Very sad .

ten okrąg miał średnice jakigoś 1cm i wytrzymał 5min Cool

to naplucie zamarzło odrazu po kontakcjie ale tylko górnia warstwa, dalej nie trzymałem żeby CO2 mi nie odparował.

suchy lud można trzymać gołą ręką Very Happy
ale jeść nie polecam bo mnie potem cały dzień język bolał, smakowało jak smar.
a i mocno ściskać też nie bo pikące odmrożenia powstają.

artykuł testowany na zwieżętach Cool eeee raczej autoże.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kwazar




Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 21:32, 14 Mar 2006    Temat postu:

W końcu to -78C Wink
5 min to trochę mało jakby potrzymał w termosie to dłużej by wytrzymało.
Hehe a połknołeś ten suchy lód Very Happy ? Może zaczną produkować na lato takie lody Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dzeniu




Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: SOWINA

PostWysłany: Wto 21:51, 14 Mar 2006    Temat postu:

proste i skuteczne
ja widzialem inny sposub na zrobienie w domu ale ten jest prostrzy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kwazar




Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 21:56, 14 Mar 2006    Temat postu:

Możesz opisać ten sposób ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kawas siarkowy




Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:51, 10 Kwi 2006    Temat postu:

niewidzialny napisał:

to naplucie zamarzło odrazu po kontakcjie ale tylko górnia warstwa, dalej nie trzymałem żeby CO2 mi nie odparował.


To można by to trzymać w chermetycznie zamkniętym pojemniku wypełnionym na maksa CO2 np. z reakcji sody z kwasem cytrynowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szpaner
Administrator



Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 141
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:52, 10 Kwi 2006    Temat postu:

Kwas, tu chodzi o temperaturę, a nie o wypełniacze. hermetyczne zamknięcie nie ma wpływu, jeżeli temperatura jest odpowiednio niska

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kawas siarkowy




Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 9:29, 11 Kwi 2006    Temat postu:

Ale pomyœl: (tu już fizyka ale sory) jeżeli w jakimœ pojemniku nie mam miejsca na więcej gazów czy czego kolwiek innego, to jak to się ma ulatniać mi powiedz?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
niewidzialny




Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:13, 11 Kwi 2006    Temat postu:

suchy lód można przechowywać tylko w termosch. w zwykłej bytli ciśnieniwej zaminiu sie w płyn. dlaczego? poszukaj na google, o ciśnienu, obiętości, i ztanach zkupienia....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kwazar




Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:18, 11 Kwi 2006    Temat postu:

Ciekły CO2 też fajna sprawa Cool .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Klub Młodego Chemika Strona Główna -> Chemia doświadczalna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin