|
Klub Młodego Chemika przeniesiony na http://www.oxygenium.rox.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
niewidzialny
Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 20:46, 14 Mar 2006 Temat postu: suchy lód |
|
|
suchy lód można zrobić samemu w domu a oto metoda.
na poczętak teorjia przepisana z wikipedji
Suchy lód to zestalony dwutlenek węgla (wzór chemiczny CO2) stosowany w chłodnictwie samodzielnie, lub jako składnik mieszanin oziębiających. Otrzymywany przez rozprężanie ciekłego dwutlenku węgla i prasowanie.
Właściwości:
temperatura sublimacji: -78,5 °C
gęstość: 1,1 - 1,4 g/cm3
Suchy lód jest tanim i powszechnie wykorzystywanym środkiem chłodzącym w laboratoriach, chłodniach przemysłowych i przy transportowaniu szybko psujących się produktów spożywczych. Suchy lód w blokach można dość długo przechowywać w izolowanych styropianem i szczelnie zamkniętych pudłach, bez konieczności dodatkowego ich chłodzenia.
Suchy lód wyjęty na otwartą przestrzeń zaczyna spontanicznie sublimować. Proces sublimacji powoduje samorzutne ochłodzenie się suchego lodu do temp. -78°C. Duże bloki suchego lodu o regularnych kształtach sublimują dość powoli. Np. blok o rozmiarach 1 dm3 sublimuje w temperaturze pokojowej w zamkniętym pomieszczeniu ok 2-3 godzin. Sublimację tę można przyspieszyć poprzez rozbicie bloków na drobniejsze fragmenty lub poprzez polewanie ich wodą lub rozpuszczalnikami organicznymi takimi jak np: aceton.
W wodzie zachowuje się jak bezwodnik kwasowy:
CO2 + H20 = H2CO3
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Suchy_l%C3%B3d"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
do razu pisze że już o tym pisałem i jak znajdziesz podebny text to zobacz autora
potrzebna jest butla ze sprężonym CO2 i komora dekompresyja (jakakolwiek butelka cz ywiadro).
pojemnki z CO2 to mogą być, specjane butle, albo zwykłą gaśnica CO2
teraz wystrzy wyprużnić gaśnicę (lub inny pojemnik) do komory dekompresyjnej. natychmiast powstanie sychy szron
ponieważ CO2 rozprężając się pobiera ciepło z otoczenia i samo się chłodzi do temperatury krystalizacji.
owy szron trzeba sprasować np. w skrzykawcze to dłużej sie utrzyma.
to jest nie opłacalne więc to tylko tak żeby sobie zobaczyć, albo sie popisać
moja butla [link widoczny dla zalogowanych]
zbliżenie na zawur [link widoczny dla zalogowanych]
z komorą dekompresyjną [link widoczny dla zalogowanych]
już powstały szron [link widoczny dla zalogowanych]
suchy lud wyciągnięty z buteli [link widoczny dla zalogowanych]
troszką zprasowanego [link widoczny dla zalogowanych]
i tu jak zamraża kropekle wody [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kwazar
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 21:16, 14 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Wow super artykuł
W jakim czasie ta kropelka wody zamarzła?
I jeszcze jedno pytanie: jak długo sublimował suchy lód który wyprodukowałeś?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
niewidzialny
Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 21:24, 14 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
miałem lepiej to napisane bo na żywca, a tamto forum zamknięto i nie zrobiłem kopji .
ten okrąg miał średnice jakigoś 1cm i wytrzymał 5min
to naplucie zamarzło odrazu po kontakcjie ale tylko górnia warstwa, dalej nie trzymałem żeby CO2 mi nie odparował.
suchy lud można trzymać gołą ręką
ale jeść nie polecam bo mnie potem cały dzień język bolał, smakowało jak smar.
a i mocno ściskać też nie bo pikące odmrożenia powstają.
artykuł testowany na zwieżętach eeee raczej autoże.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kwazar
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 21:32, 14 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
W końcu to -78C
5 min to trochę mało jakby potrzymał w termosie to dłużej by wytrzymało.
Hehe a połknołeś ten suchy lód ? Może zaczną produkować na lato takie lody
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dzeniu
Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: SOWINA
|
Wysłany: Wto 21:51, 14 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
proste i skuteczne
ja widzialem inny sposub na zrobienie w domu ale ten jest prostrzy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kwazar
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 21:56, 14 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Możesz opisać ten sposób ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kawas siarkowy
Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:51, 10 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
niewidzialny napisał: |
to naplucie zamarzło odrazu po kontakcjie ale tylko górnia warstwa, dalej nie trzymałem żeby CO2 mi nie odparował.
|
To można by to trzymać w chermetycznie zamkniętym pojemniku wypełnionym na maksa CO2 np. z reakcji sody z kwasem cytrynowym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szpaner
Administrator
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 141
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 23:52, 10 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Kwas, tu chodzi o temperaturę, a nie o wypełniacze. hermetyczne zamknięcie nie ma wpływu, jeżeli temperatura jest odpowiednio niska
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kawas siarkowy
Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 9:29, 11 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Ale pomyl: (tu już fizyka ale sory) jeżeli w jakim pojemniku nie mam miejsca na więcej gazów czy czego kolwiek innego, to jak to się ma ulatniać mi powiedz?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
niewidzialny
Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 18:13, 11 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
suchy lód można przechowywać tylko w termosch. w zwykłej bytli ciśnieniwej zaminiu sie w płyn. dlaczego? poszukaj na google, o ciśnienu, obiętości, i ztanach zkupienia....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|